Lessen

Urban Fotografie

Donderdag 18/09 trekken we nog eens met z’n allen op pad. Dit keer in het thema ‘Urban Fotografie’. Dit wil zeggen dat we in en rond een (recent) verlaten gebouw gaan fotograferen.

Qua vertrek en samenrijden kan er best op onze facebookpagina afgesproken worden. Er is hier reeds een gesprek over opgestart.

Onderstaande punten zijn alvast een leidraad om tot een leuk resultaat te komen.

Enkele Tips en Richtlijnen

 • Gebruik bij voorkeur een groothoeklens (minstens 14-24mm) om zoveel mogelijk van één ruimte in beeld te brengen. Tele kan ook, maar zal vooral bij het vastleggen van details kunnen gebruikt worden..
 • Aangezien we hoofdzakelijk binnen fotograferen (tegen de avond) is een statief zeker een must!
 • Lage ISO is aan te raden bij lange sluitertijden.
 • Gebruik een groot diafragma bij een interieur. Zo gaat bijna alles mooi scherp zijn. (Bvb: f/11)
 • Let op dat de Stabilisator in de lens is uitgeschakeld en gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden.
 • Probeer eens een HDR om zowel uit schaduwen als hooglichten genoeg detail te halen. (hierna iets meer uitleg over HDR). Zoek vooral op voorhand even uit of in je camera ‘auto-bracketing’ in te stellen is. Mocht dit niet op de camera aanwezig zijn, dan kunnen we ook altijd werken met de ‘belichtingscompensatie’ instellingen.
  Geef ons ook even aan of jullie graag HDR’s willen maken, dan kunnen we hier eventueel in de lessen  tijd voor voorzien om de nodige software handelingen even uit te leggen (Photomatix, Photoshop)
 • Bij interieur is het aan te raden om de verticale lijnen ook echt verticaal te fotograferen. Camera naar boven of onder kantelen kan een wereld van verschil geven. Met een extreme groothoek kunnen schuine verticalen echter wel een tof beeld opleveren.
 • Neem een flits of zaklamp mee. Deze kunnen gebruikt worden om in donkere delen je weg te vinden. Maar het is ook een handig hulpmiddel om een bepaald gebied in de foto bij te lichten bij lange sluitertijden. Hier kan creatief mee omgegaan worden. (Denk maar aan lightpainting)
 • Zoek alvast op google eens naar wat leuke beelden met zoektermen als ‘urban Photography’, ‘abandoned places’,… Je zal hier zien dat HDR toch wel zeer veel gebruikt wordt. Dit kan in extreme vorm zijn, maar kan ook zeer subtiel toegepast worden. Zoek vooral naar een stijl die jullie zelf mooi vinden, en ga met die beelden in het achterhoofd donderdag op pad.

Wat extra info over HDR

De techniek komt er op neer dat je drie of meer verschillende belichtingen maakt van precies dezelfde scene. Een belichting afgesteld op de schaduwen (met behulp van de belichtingscompensatie functie, bijvoorbeeld op -2 ingesteld), een neutrale belichting zoals de camera die voorstelt (0) en een belichting afgesteld op de lichte delen (+2), de hooglichten.
De meeste camera’s hebben een aparte instelling waarmee je kunt opgeven welke belichtingscompensatie de drie belichtingen moeten hebben.

Meestal zijn de stappen in één a twee stops, maar veel camera’s bieden ook de mogelijkheid om stappen van 1/3e te maken. Het nut daarvan voor HDR is echter beperkt. De belichtingscompensatie van de drie belichtingen is ook niet altijd -2, 0 en +2 of -1, 0 en +1, maar kan ook bijvoorbeeld -4, -2 en 0 zijn. Het doel van een HDR foto is om lichtniveaus vast te leggen, soms is het echter zo helder dat de laatste twee foto’s meer aan de rechterkant van het histogram zijn belicht, waardoor de echte donkere tonen in de uiteindelijke foto ontbreken. Je kunt door het histogram te bestuderen in het veld zien of dit zo is en extra compenseren. De camera zorgt er dan zelf voor dat er één of twee stops verschil tussen alle foto’s blijven zitten.

Met bewegende onderwerpen is het niet goed mogelijk om meerdere verschillende belichtingen te nemen, het onderwerp is dan immers bij de volgende foto al verderop in het beeld te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die door beeld lopen, vogels die door het beeld vliegen of gras en bomen die in de wind bewegen.

Heb je de drie of meer losse foto’s gemaakt, dan moeten ze worden samengevoegd in speciale software. Er zijn veel mogelijkheden, waaronder Adobe Photoshop vanaf de CS3 versie, maar de huidige leider in HDR fotobewerking is Photomatix Pro van HDRSoft ($99), beschikbaar voor zowel PC als Mac.

In de eerste stap worden de foto’s over elkaar heen gelegd en gevormd tot een enkel .hdr bestand. Bij deze stap wordt het belang duidelijk dat er zo min mogelijk verschil in positionering tussen de verschillende foto’s moet zijn, anders wordt het samenvoegen lastiger. De meeste software kan echter redelijk goed omgaan met kleine verschillen.

Voor verdere info kunnen jullie alles op hun site even nalezen. Maar zoals reeds vermeld, kunnen we hier altijd ook een doe-les aan koppelen.

bron: http://www.digitalefotografietips.nl/nabewerking/hdr-introductie

 

 

Lessen

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

removed for sidebar -->